Wondbehandeling

Wondbehandeling voeten bij suikerziekte

Een wondbehandeling wordt toegepast bij acute en/ of langdurige bestaande wonden, die met name voorkomen bij diabetes mellitus (suikerziekte) patiënten en mensen met vaatlijden. Het voornaamste doel is dat de wond regelmatig schoongemaakt en drukvrij wordt gelegd, met als eindresultaat een genezend van de wond. Daarbij is het uiterst belangrijk dat er bij deze doelgroep op maat gemaakte schoenadvies wordt meegegeven met daarbij de reguliere adviezen.

De relatie van suikerziekte bij langdurige wonden

Bij mensen met diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, kan het hebben van langdurige wonden een verhoogd risico op complicaties met zich meebrengen. Dit komt omdat diabetes invloed kan hebben op de bloedsuikerspiegel en de bloedcirculatie, wat kan leiden tot een verminderde wondgenezing en een verhoogd risico op infectie.

Diabetes kan leiden tot beschadiging van de bloedvaten en zenuwen, wat bekend staat als diabetische neuropathie en diabetische angiopathie. Diabetische neuropathie kan het vermogen van de zenuwen om pijn, temperatuur en druk waar te nemen verminderen, waardoor mensen met diabetes minder gevoelig kunnen zijn voor de symptomen van wondjes of zweren aan hun voeten of andere delen van het lichaam. Diabetische angiopathie kan leiden tot vernauwing of verstopping van de bloedvaten, wat de bloedtoevoer naar de wond kan verminderen en de genezing kan vertragen.

Als gevolg hiervan kunnen wonden bij mensen met diabetes langer duren om te genezen en hebben ze vaak een verhoogd risico op infectie. Langdurige wonden kunnen leiden tot ernstige complicaties, zoals cellulitis (huidinfectie), osteomyelitis (botinfectie), en zelfs gangreen (afsterven van weefsel), wat kan resulteren in amputatie van het aangetaste lichaamsdeel, zoals een teen, voet of been.

Het is van groot belang voor mensen met diabetes om zorgvuldig hun bloedsuikerspiegel te beheren, goede voetverzorging te handhaven, wonden vroegtijdig te detecteren en onmiddellijk medische hulp te zoeken bij het ontstaan van een wond. Reguliere controle bij PodoPlus in Enschede of Amersfoort kan helpen bij het identificeren en behandelen van wonden om complicaties te minimaliseren en de wondgenezing te bevorderen.