Instrumentele behandeling

Instrumentele behandeling bij PodoPlus

Een instrumentele behandeling is een voetbehandeling die normalerwijs door een pedicure wordt verricht. Als een pedicure een bepaalde behandeling niet meer kan, durft of mag, zal een podotherapeut de behandeling overnemen. U moet dan denken aan:

  • ingegroeide nagels,
  • ontstoken nagels,
  • terugkerende likdoorns,
  • risicovoeten bij diabetes patiënten en/ of wondbehandeling bij diabetes en/ of reuma.

Indien een patiënt is doorverwezen door een pedicure, wordt er altijd een terugkoppeling gestuurd met daarbij de verrichte behandelingen. Zodat beide partijen op de hoogte zijn van de progressie.

Veel voorkomende redenen voor het ontstaan van ontstoken nagels en ingegroeide nagels?

Ontstoken nagels en ingegroeide nagels kunnen verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele mogelijke redenen:

  • Onjuist knippen van nagels: Het verkeerd knippen van nagels is een veelvoorkomende oorzaak van ingegroeide nagels. Als je je nagels te kort knipt, de hoeken te rond afknipt of de nagelriemen te veel wegsnijdt, kan de nagel in de omliggende huid groeien en ontstoken raken.
  • Trauma aan de nagel: Trauma aan de nagel, zoals stoten of stoten van de vingers of tenen, kan leiden tot ontsteking en ingegroeide nagels. Het trauma kan de groei van de nagel verstoren en ervoor zorgen dat deze in de omliggende huid groeit.
  • Schoeisel dat niet goed past: Schoenen dragen die te strak zijn of onvoldoende ruimte bieden voor de tenen kan leiden tot ingegroeide nagels. Het constante drukken van de tenen tegen de binnenkant van de schoen kan de nagels doen buigen en in de huid duwen.
  • Genetische aanleg: Sommige mensen hebben van nature gebogen nagels of een genetische aanleg voor ingegroeide nagels. In deze gevallen kan de nagel van nature in de omliggende huid groeien en ontstoken raken.
  • Infectie: Infecties, zoals schimmelinfecties of bacteriële infecties, kunnen de huid rond de nagels irriteren en ontsteking veroorzaken. Dit kan leiden tot ingegroeide nagels.
  • Onderliggende medische aandoeningen: Bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes, kunnen de bloedtoevoer naar de voeten verminderen en het risico op ontstoken en ingegroeide nagels vergroten.

Het is belangrijk om goed voor je nagels te zorgen en ze op de juiste manier te knippen om het risico op ontstoken en ingegroeide nagels te minimaliseren. Als je last hebt van ontstoken nagels of ingegroeide nagels, is het raadzaam om contact met ons op te nemen.