Hielspoor

Hielspoor is een aandoening waarbij zich een benige uitgroei vormt aan de onderkant van het hielbot, meestal waar de peesplaat van de voet aanhecht aan het hielbot. Het wordt vaak geassocieerd met pijn in de hiel, vooral bij de eerste stappen in de ochtend of na langdurig zitten. Hielspoor kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

Fasciitis plantaris (hielspoor) behandeling

Fascittis plantaris is één van de meest voorkomende klachten in de praktijk, tevens de meest vervelende klacht.

De fascia (peesplaat) loopt van de hiel naar de tenen toe. Bij elke stap zakt de voet door, indien men een doorgezakte voet heeft (pes plano valgus), dan kunt u zich voorstellen dat het nog meer trekkracht vergt van de peesplaat. Hierdoor is de afstand van de hiel naar de tenen toe groter van de peesplaat. Door middel van een steunzool met een adequate schoeisel, wordt de doorzakking van de voet verminderd, in dit geval neemt de rek op de peesplaat ook af.

Indien de klachten langer dan 8 weken duren, spreken we niet meer van een fasci(ITTIS) ontstekingsbeeld, maar van een Fascioses Plantaris.

In dit geval spreken we dan van een langdurig chronisch beeld. De klachten kunnen behoorlijk uiteenlopend zijn en worden in de meeste gevallen als een vervelende en in sommige gevallen ondraaglijke pijn beschreven. Soms kan men door deze klachten zijn werk, sport of dagelijkse activiteiten niet meer op de normale manier voortzetten.

Vaak horen we in de praktijk dat de eerste stappen uit bed het meest pijnlijk zijn. De pijn wordt omschreven als een stekende pijn. In het beginstadium van deze klacht is er soms sprake van roodheid en zwelling onder de voet.