Soorten behandelingen

Bij de podotherapeut kunt u terecht voor de volgende klachten:

  • standsafwijkingen aan voeten, tenen en nagels
  • brandende, prikkende, stekende, zeurende en/of pijnlijke voeten
  • huidproblemen zoals overmatig eelt en likdoorns
  • nagelproblemen zoals ingegroeide, verdikte, afgebroken, misvormde en pijnlijke nagels
  • overbelastingsklachten, drukplekken en wrijvingsplekken
  • vermoeidheidsklachten
  • specifieke voetproblemen bij diabetes mellitus, patiënten met vaatproblemen en reumatoïde artritis
  • pijn in enkels, knieën, heupen, rug en nek
  • een afwijkend looppatroon.

Hieronder vind u de mogelijke behandelmethodes bij uw klacht:

Podotherapeutische zolen (steunzolen)

Wanneer er sprake blijkt te zijn van een afwijkende stand (statiek) en/ of beweging (dynamiek) van de voeten, dan kan er een podotherapeutische zool worden vervaardigd.
De podotherapeutische zool kan gebruikt worden ter correctie van de voet-, en/ of teenstand.
Het zijn soepele relatief dunne uit elementen opgebouwde inlays die in goedpassende schoenen gedragen kunnen worden. Vaak wordt er in overleg met de patiënt afgesproken dat ze in de huidige schoenen moeten passen, indien de huidige schoenen voldoen bij de klachtenvermindering. Er wordt altijd rekening gehouden met de wensen van de patiënt.

Ze worden ook gebruikt voor ondersteuning en/ of het drukvrij leggen van bepaalde delen van de voet. In sommige gevallen dient een steunzool ook voor comfort.
Vaak ervaren sommige mensen bij het dragen van steunzolen minder vermoeide voeten en benen. Bij sporters dient een steunzool ter preventie van blessures of toename van druk op bepaalde lichaamsdelen door middel van krachtoefeningen.

Indien een patiënt is doorverwezen door een huisarts, fysiotherapeut, orthopeed, orthopedische schoenmaker en/of pedicure dan wordt er altijd een terugkoppeling gestuurd met daarbij de verrichte behandelingen. Zodat beide of meerdere partijen op de hoogte zijn van de progressie van behandeling.

Bij Podoplus kunt u terecht voor slippers op maat gemaakt, genaamd de FITS collectie! Indien de zooltherapie goed aansluit kan er gekozen worden om de FITS slippers te vervaardigen. Dit zijn slippers op maat gemaakt met exact dezelfde gegevens van de steunzool. Maar dan verwerkt in uw uitgekozen model FITS slippers. Ideaal voor de zomerse dagen of gewoon thuis!

Wilt u meer informatie over de uitgebreide collectie van de FITS? Klik dan hier: Ga naar FITS

 

Orthese (Teenstukje)

Een orthese wordt ook wel teenstukje genoemd. Het is een soepel hulpmiddel van siliconen rubber dat overdag tussen en/of om de tenen in de schoen gedragen wordt en de tenen corrigeert en/of beschermt.

Orthonyxie (Nagelbeugel)

Is een behandelmethode waarbij een nagelbeugel wordt vervaardig op de nagelplaat van de patiënt. Het is een is een beugeltje van metaaldraad dat om de nagelranden haakt.
Een nagelbeugel corrigeert de nagelvorm en voorkomt daarmee het (opnieuw) ‘ingroeien’ van de nagel. Vaak zien we deze klachten na de zomer periode, omdat mensen weer de dichte schoenen dragen. Dit zorgt mogelijk voor mechanische stress tegen de nagelplaat. Waardoor er druk ontstaat en ingroeiing verergert.

Voorlopige therapieën

Deze therapievorm wordt vaak gebruikt in afwachting van een definitieve therapie.
Een voorlopige therapie kunnen we direct vervaardigen op de patiënt. Hierbij moet u denken aan een vilttherapie of een taping.

Instrumentele behandeling

Een instrumentele behandeling is een voetbehandeling die normalerwijs door een pedicure wordt verricht. Als een pedicure een bepaalde behandeling niet meer kan, durft of mag, zal een podotherapeut de behandeling overnemen. U moet dan denken aan ingegroeide nagels, ontstoken nagels, terugkerende likdoorns, risicovoeten bij diabetes patiënten en/ of wondbehandeling bij diabetes en/ of reuma. Indien een patiënt is doorverwezen door een pedicure, wordt er altijd een terugkoppeling gestuurd met daarbij de verrichte behandelingen. Zodat beide partijen op de hoogte zijn van de progressie.

Wondbehandeling

Een wondbehandeling wordt toegepast bij acute en/ of langdurige bestaande wonden, die met name voorkomen bij diabetes mellitus (suikerziekte) patiënten en mensen met vaatlijden. Het voornaamste doel is dat de wond regelmatig schoongemaakt en drukvrij wordt gelegd, met als eindresultaat een genezend van de wond. Daarbij is het uiterst belangrijk dat er bij deze doelgroep op maat gemaakte schoenadvies wordt meegegeven met daarbij de reguliere adviezen.

Advies

Bij Podoplus krijgt u bij uw klachten een persoonlijk advies, hierbij kunt u denken aan een op maat gemaakte schoenadvies, uitleg over uw klachten zowel mondeling als schriftelijk en indien nodig thuisoefeningen met de daarbij behorende afbeeldingen zodat deze op de juiste manier uitgevoerd worden. Tevens wordt er ook veelal samengewerkt met de fysiotherapeut, huisarts, orthopedische schoenmaker, orthopeed en pedicure.

In Enschede wordt dit veelvuldig gedaan met de fysiotherapeuten van Klaas van Haeringen. Zij beschikken over een echografie, shockwave therapie, dry-needling, manuele therapie en de verschillende taping methodes. Afhankelijk van de klachten wordt er vaak voor een combinatie behandeling gekozen, om het maximale succes te bereiken. Indien u meer informatie wilt verkrijgen over bovenstaande methodes kunt u terecht op de site van Klaas van Haeringen: https://www.kvanhaeringen.nl/.

Podoplus streeft er uiteindelijk naar dat er goed geluisterd wordt naar de patiënt en op basis daarvan wordt er samen een behandelplan opgesteld met daarbij een passend advies.