Mortonse neuralgie

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van Mortonse neuralgie. Een veelvoorkomende oorzaak is herhaalde compressie of wrijving van de zenuw tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes in de voorvoet. Dit kan optreden als gevolg van bepaalde activiteiten of schoeisel die druk uitoefenen op de voorvoet, zoals het dragen van te nauwe of te hoge schoenen, het regelmatig lopen of rennen op harde oppervlakken, of het hebben van afwijkende voetstructuren zoals platvoeten of een hoge voetboog.

Mortonse neuralgie of verdikking van de voet

Mortons neuralgie is een zenuwbeklemming, tevens spreken we van een goedaardige verdikking  in de voorvoet. Deze klacht komt vaak voor tussen de interdigitale zenuw tussen de tweede en derde of derde en vierde teen. In de anatomische taal spreken we dan van een entrapement van de N. digitalis communis tussen teen twee en drie of drie en vier. Omdat het hier om een zenuw betreft, is deze ook aangedaan. Vaak is het geïrriteerd en opgezwollen. Wanneer men met de klachten doorloopt dan kan er een verdikking ontstaan.

Vaak spreekt men over een mortonse neuralgie, indien er een zenuwpijn tussen de tenen ontstaan. Echter is dit in sommige gevallen onterecht. Want elke zenuw aandoening heeft weer een andere benaming, Hieronder een kleine toelichting over de verschillende locaties met daarbij de bijbehorende exacte benamingen:

Grote teen: Joplins neuroma
Tussen de grote en tweede teen: Housers neuroma
Tussen de tweede en derde teen: Heuters neuroma
Tussen de derde en vierde teen: Mortonse neuroma
Tussen de vierde en vijfde teen: Islens neuroma

 Een typisch geval bij deze klacht is het plotselinge ontstaan van een neuralgiforme pijn in de voorvoet. Vaak zijn er paresthesieen (stoornis van het gevoel in de voet) in de desbetreffende tenen.

Deze klacht komt tien keer vaker voor bij vrouwen dan mannen. Het betreft vaak de leeftijdspopulatie van 20 tot 50 jaar. In de meeste gevallen is de ontstaanswijze te wijten aan slechte schoenen (waarvan deze nauw en/of puntig aansluiten bij de voorvoet). Hoge hakken zijn ook een boosdoener. In sommige gevallen kunnen fysieke activiteiten zoals hardlopen of tennissport, traumatische stress in de voet veroorzaken.